• Floridadreef 58a Utrecht (Op afspraak)

Staand werken, hoe goed is het eigenlijk ?

Minder zitten en meer bewegen is goed voor je gezondheid, die wetenschap staat als een huis. Maar is staand werken wel zo effectief in dit opzicht? Een groot, vergelijkend onderzoek werpt een nieuw licht op deze kwestie.

Afvallen door 6 uur per dag te staan is mogelijk

Het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology legde de resultaten van een groot aantal eerdere studies naast elkaar.
Wat blijkt? Iemand van 65 kilo die elke dag 6 uur staat in plaats van te zitten, verbrandt daarmee zo’n 54 kilocalorieën extra per dag –vergelijkbaar met het aantal calorieën in een cappuccino zonder suiker.
Met staan in plaats van zitten kun je in totaal zo’n 2,5 kilo per jaar verliezen, schrijven de onderzoekers.

Het is verstandig om zitten, staan en bewegen af te wisselen

Gezondheidsvoordelen van staand werken

Maar daar is niet alles mee gezegd. Het onderbreken van zitten (al dan niet door te staan) heeft namelijk diverse andere gezondheidsvoordelen.
Prof. Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar endocrinologie aan het Erasmus MC in Rotterdam: “Het werkt tegen obesitas, tegen hart- en vaatziekten, tegen diabetes, en het is ook goed voor het brein.”

Teveel staand werken kan ook negatieve gevolgen hebben

Maar volgens de hoogleraar kan veelvuldig staan ook negatieve gevolgen hebben. Zo kan het de vorming van spataders bevorderen, of het kan gewrichtsproblemen met zich meebrengen. Het is dus verstandig om zitten, staan en bewegen af te wisselen. En wees creatief, want zelfs zittend kun je toch bewegen.

Bron: NPO Radio 1

Activework Kantoormeubelen Utrecht Logo

Vragen of telefonisch bestellen?

  • Floridadreef 58A, 3565 AM Utrecht
  • Info@activework.nl

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons

Openingstijden

  • Ma t/m Vr:
    Alleen op afspraak

    Za t/m Zo:
    Alleen op afspraak

Open chat
1
Stel uw vraag direct via WhatsApp!